Ondernemer aan het werk in bloemenwinkel ter illustratie bij blog over beginnend ondernemer met een winkel

Waar moet je op letten als beginnend ondernemer met een winkel?

3 oktober 2020

Als beginnend ondernemer moet je al met zoveel dingen rekening houden. Je hebt al gekeken naar de vraag op de markt, wat voor bedrijf je wilt, je locatie en noem maar op. Wanneer je een winkel wilt openen, zijn er een paar specifieke dingen waar je op moet letten. Eén daarvan is je kassasysteem, want je klanten moeten natuurlijk wel kunnen afrekenen. Maar wat zijn al je opties en waar kies je voor?

Het is gemakkelijk om als beginnend ondernemer met een winkel door de bomen het bos niet meer te zien. Er wordt zoveel aangeboden qua kassasystemen, maar wat is nu voor jou interessant? Hiervoor moet je eerst goed nadenken over wat jij wilt kunnen met het kassasysteem in je winkel. Allereerst en niet te missen: afrekenen. Waarschijnlijk wil je ook wel de basishandelingen eromheen kunnen doen, zoals producten scannen met een barcodescanner, de optie tot pinnen of contactloos betalen aanbieden en een bonnetje mee kunnen geven. Hiermee heb je de kern van een kassasysteem voor retail te pakken.

Voorbij de basis van jouw kassasysteem

Het liefst hou je verder jouw kassasysteem waarschijnlijk zo simpel mogelijk en de prijs zo laag mogelijk. Toch kan een extra optie of twee jouw werkzaamheden uiteindelijk vergemakkelijken. Binnen en buiten je winkel. Met een kassasysteem kun je namelijk veel automatiseren. Wat dacht je van een hele belangrijke, je administratie? Met een goed kassasysteem voldoet je winkel direct aan de regels van de Belastingdienst, zonder daarvoor veel moeite te doen.

Wat ook veel tijd kan opslokken als je het handmatig zou doen, is het bijhouden van je voorraad. Als beginnend ondernemer wil je natuurlijk graag in de winkel staan en de producten waar je zo trots op bent verkopen, niet steeds bezig zijn met papierwerk en cijfertjes. Bevat je kassasysteem een goed voorraadbeheer, dan wordt je inkoop en verkoop daar automatisch in verwerkt. Zo weet je altijd zeker of je voldoende voorraad hebt of niet. Daarnaast kun je eventuele retouren hiermee goed verwerken.

Ook iets om te automatiseren, is al je cijfertjes verwerken tot rapporten. Doordat je inkopen en verkopen in het kassasysteem van je winkel worden bijgehouden, kun je vaak met een druk op de knop rapportages inzien over bijvoorbeeld je omzet en marges. Zo weet je direct hoe goed jouw producten het doen in je winkel en kun je eventueel bijsturen waar nodig. Dus niet raden naar wat het beste is voor jouw winkel, maar bewuste beslissingen maken aan de hand van jouw eigen data.

Bouw aan relaties met je klanten

Even terug naar het afrekenen door de klant. In een fysieke winkel heb je hierbij persoonlijk contact met klanten. En als beginnend ondernemer heb je vaak weinig of geen personeel, dus sta je zelf in de winkel. Hoe fijn zou het zijn om dit persoonlijke contact te behouden en versterken wanneer iemand niet in de winkel is? Daarvoor bieden sommige kassasystemen ook een aantal opties:

  • Zo kun je jouw klanten vragen of ze hun e-mailadres willen achterlaten. Die kun je direct opslaan in het kassasysteem van je winkel om bijvoorbeeld nieuwsbrieven te versturen. Je klanten zijn zo, ook wanneer ze niet in de winkel zijn, op de hoogte van acties, nieuwe producten of gewoon leuke nieuwtjes over jouw winkel.
  • Iets wat ook vaak wordt gedaan om klanten aan je winkel te binden, is ze punten te laten sparen die een leuke korting opleveren. Misschien net dat duwtje in de rug om wat vaker naar jouw winkel te komen! Deze gegevens worden met het kassasysteem in je winkel automatisch per aankoop en klant bijgehouden.
  • Natuurlijk kun je altijd om meer gegevens vragen. Wie weet een geboortedatum? Laat een klant zich echt jarig voelen door een speciale verjaardagskorting!

Kijk vast naar de toekomst

Bovenstaande punten zijn allemaal dingen die je direct als beginnend ondernemer met een winkel kunt doen. Maar hoe zit het met de toekomst van je winkel? Je wilt natuurlijk een succesvol bedrijf neerzetten. Wie weet zorgt dit ervoor dat je later kunt uitbreiden. Houd er dan vast rekening mee dat je jouw kassasysteem zou kunnen uitbreiden voor extra personeel of zelfs een tweede vestiging. Dus een extra kassa toevoegen, één of meerdere voorraden bijhouden en verkoopinzichten kunnen bekijken per filiaal. En wat je als je naast offline ook online wilt gaan verkopen? Kun je dan een webshop beginnen met het door jou gekozen kassasysteem?

Zo heb je al een paar punten op een rij waar je op kunt letten als je wilt gaan ondernemen met een winkel. Belangrijk blijft om jouw visie duidelijk te hebben en te zoeken naar een kassasysteem dat daarbij past!

Benieuwd wat ons kassasysteem je allemaal kan bieden? Bekijk dan eens ons kassasysteem kleine winkel!

Lees ook...

WETEN WAT ONZE OPLOSSINGEN SPECIFIEK VOOR JOU KUNNEN BETEKENEN?
Laat een bericht achter via onderstaand formulier, dan neemt Gerben zo snel mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bel mij terug

Laat hier jouw telefoonnummer en bericht achter. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.