Open source en SaaS: wat is de juiste keuze voor jou?

Afbeelding toont typende handen op een toetsenbord dat is aangesloten op een desktop scherm, ter ondersteuning van de blog over open source en SaaS.

Bij SW-Retail bieden we als webshopoplossing SaaS, oftewel software as a service. Er zijn ook aanbieders die met open source software werken. Wil je een webshop beginnen, dan is het goed je in open source en SaaS te verdiepen, en na te gaan wat bij jou past. Voor sommige ondernemers is de keuze snel gemaakt. Anderen gaan door alle verschillende argumenten misschien alleen maar meer twijfelen. Wij snappen dat! We willen jou daarom graag helpen deze keuze te maken. Lees je mee?

Even heel kort: wat houden open source en SaaS in?

In beide gevallen geeft de naam eigenlijk goed aan wat het is. Open source betekent dat jij als gebruiker vrij toegang hebt tot de broncode. Dit betekent de mogelijkheid om de software te bekijken, wijzigen en verbeteren naar jouw specifieke wensen. SaaS of software as a service daarentegen houdt in dat je een licentie nodig hebt om van de betreffende software gebruik te mogen maken. In het geval van een webshop betekent dit dat die wordt gehost op de server van de aanbieder.

Wat zijn de voor- en nadelen van open source en SaaS?

Eerlijk gezegd kun je niet echt spreken van voor- en nadelen van open source en SaaS. Die zijn namelijk voor iedereen anders, afhankelijk van wat je doet en wilt. Laten we eens kijken naar een voorbeeld:

  • Ondernemer A is een geboren verkoper en staat graag zelf in zijn eigen winkel. Hij ziet hoe online verkoop steeds meer toeneemt en wil daar wel een graantje van proberen mee te pikken. Het potentieel van online verkoop voor zijn bedrijf is nog niet bekend, dus wil hij waarschijnlijk niet direct veel investeren in een webshop. Een SaaS-oplossing met starterspakket of eventueel één stap uitgebreider zou daarom goed passen. Zo is er weinig kennis nodig om snel een mooie webshop neer te zetten en de ondernemer heeft nog steeds tijd om zelf in zijn winkel de verkoop te doen!
  • De online verkoop van ondernemer B is de laatste jaren al succesvol gegroeid, waardoor hij nu op zoek is naar nieuwe mogelijkheden om marktleiders te gaan benaderen. Hij weet al wat hij kan verwachten qua online verkoop voor zijn bedrijf en is zich bewust van wat zijn huidige aanbieder wel en niet voor hem kan betekenen. Ook heeft hij helder wat hij in de toekomst allemaal wil bereiken met een eventuele nieuwe oplossing. Hij zou kunnen kiezen voor een SaaS-oplossing die de functionaliteit heeft om zijn ambities waar te maken, of anders is een open source platform waarbij hij de benodigde hulp inhuurt een idee. Zeker als hij nu de middelen heeft om daarin te investeren!

Merk je het verschil? Zo zijn er vanuit verschillende hoeken punten van invloed op je beslissing. Als je toch een pros and cons list wil maken, dan zou dat er ongeveer zo uit kunnen zien:

VoordelenNadelen
Open source oplossing+ Vaak is de software zelf gratis
+ Volledige vrijheid door toegang tot de code
+ Alle denkbare koppelingen mogelijk
+ Developers community
– Niet echt gratis: vooraf investering nodig
– Zelf technische kennis hebben of inhuren
– Programmeren en beheer kost (meer) tijd
– Zelf hosting, updates en onderhoud regelen
– Verzameling aan (betaalde) koppelingen
SaaS-oplossing+ Webshop snel gebouwd vanuit de basis
+ Thema’s aanpasbaar naar eigen wens
+ Geen technische kennis nodig
+ Vaste maandelijkse kosten voor de licentie
+ Incl. hosting, updates, onderhoud en helpdesk
+ Volledig bij één leverancier
– Beperkte vrijheid door gesloten broncode
– Betalen voor licentie van de software
– Updates zijn niet altijd relevant voor jou
– Eén leverancier, incl. eventuele beperkingen

Kies de juiste oplossing voor jou en jouw bedrijf

Zoals je ziet, hebben we soms hetzelfde punt onder zowel voordelen als nadelen staan. Dit omdat het dus per ondernemer kan verschillen wat interessant is, maar ook omdat een voordeel soms verborgen nadelen kan bevatten. Neem je beslissing zeker niet te snel of te veel gebaseerd op ervaringen van anderen, maar verdiep je in hoe een platform jou persoonlijk kan helpen!

  • Ben je beginner waardoor je nog niet weet wat je van online verkoop kunt verwachten? Dan kun je goed terecht bij een SaaS-platform met een starterspakket. Zo heb je weinig kosten en je bent snel live met jouw webshop!
  • Al gebruiker van SaaS, maar loop je tegen beperkingen aan of op zoek naar iets nieuws? Inmiddels zijn er voldoende oplossingen om uit te kiezen en bovendien weet je met je huidige ervaring goed of een andere SaaS-oplossing zal aansluiten of niet. Heb je voldoende tijd, geld en kennis in huis om zelf het beheer en de ontwikkeling te regelen? Dan is open source ook een mogelijkheid.
  • Wil je als open source gebruiker groeien? Verdiep je goed in welke aspecten van je bedrijf groei kunnen opleveren. Afhankelijk daarvan kan jouw oplossing in open source of SaaS liggen!

Hopelijk hebben we jou zo een eindje op weg geholpen in je keuze voor een e-commerce platform. Uiteraard staan we altijd voor je klaar bij vragen over open source en SaaS, dus neem gerust contact met ons op.

Benieuwd naar wat de SaaS-oplossing van ons inhoudt? Meer informatie over onze webshop software vind je op deze pagina of vraag direct een proefversie aan en bekijk het zelf!

Niet alleen op zoek naar een webshop, maar ook software voor je winkel? Neem eens een kijkje bij onze omnichannel oplossing!